Hvad er selvhjælp?

En selvhjælpsgruppe er et fællesskab, hvor vi kan tale om vores udfordringer med andre, der er eller har været i lignende situationer. Gruppen er et frirum præget af tydelig struktur og trygge omgivelser, hvori deltagerne har mulighed for at dele deres personlige historier og spejle sig i hinanden.

Selvhjælpsgrupper ledes af frivillige, der er uddannet til at skabe en tryg atmosfære og rum til, at deltagerne kan finde styrke i fællesskabet.

Du kan også læse mere om selvhjælp på Frises hjemmeside her.

Vil du med i en selvhjælps-gruppe eller et fællesskab?

Står du et svært sted i livet lige nu? Så ræk ud til os, og hør om der er den rette selvhjælpsgruppe eller fællesskab til dig. Send os en mail og fortæl lidt om din situation og hvad du søger, så vil vi forsøge at matche dig med et relevant tilbud. Alt hvad du fortæller os bliver behandlet fortroligt og vi sletter dine oplysninger igen, når du er blevet matchet. Se aktuelle selvhjælpsgrupper her:

Mange mænd har svært ved at dele deres tanker og følelser, især når livet er svært. “Kom Videre Mand” er her for at hjælpe mænd i kriser, ved at skabe et fællesskab med andre mænd i lignende situationer.

’Kom videre mand’ er gratis, og vi arrangerer et ugentligt møde i 8 uger for ca. 8 mænd ad gangen. Hver uge har møderne konkrete emner, skabt af mænd til mænd, der giver redskaber til at komme videre.

Uanset om du er blevet skilt, opsagt eller oplever stress, eller hvis du bare har brug for et nyt fællesskab, der kan hjælpe dig med at komme videre, er “Kom Videre Mand” måske noget for dig

Grupperne kan være målrettet specifikke situationer som stress, skilsmisse eller arbejdsløshed, eller de kan være blandet med plads til mænd i forskellige livssituationer.

Det gratis 8-ugers gruppeforløb bringer otte mænd sammen hver uge, ledt af en uddannet frivillig, mandlig gruppeleder.

Læs mere om Kom Videre Mand: https://www.komvideremand.dk/

Vil du vide mere om vores Kom Videre Mand grupper? Så send en mail til os her.

Som partner eller samlever til en person med demens oplever man et enormt pres. Ud over at håndtere sorgen over at se ens elskede langsomt forsvinde, skal man også håndtere en række praktiske udfordringer. Dette inkluderer opgaver, som ens kære plejede at tage sig af, samt nye udfordringer, der pludselig opstår. Mange pårørende føler sig ofte isolerede, da det kan være svært for andre at forstå, hvor krævende demenssygdommen er.

I selvhjælpsgruppen tilbyder vi et trygt sted, hvor du kan mødes med andre pårørende til personer med demens. Alle i gruppen er i samme situation og forstår de tanker og reaktioner, som pårørende gennemgår, både de positive og de svære.

Her er der plads til at være dig selv, og du kan dele præcis det, du har lyst til – hvis du har lyst. Det er helt acceptabelt, hvis du blot ønsker at lytte i starten. Vi lægger vægt på, at ingen skal føle sig isoleret, men alle skal have nogen at tale med. Samtidig passer vi på hinanden og respekterer fortroligheden i gruppen.

Vil du vide mere? Så send os en mail her.

Rødovre Frivilligcenter & Selvhjælp opstarter løbende nye grupper. Grupperne laves på baggrund af behov og efterspørgsel. Vi tager derfor gerne imod ideer til nye grupper. Måske en af nedenstående grupper, eller andre temaer, kunne have relevans for dig eller en du kender? Kontakt os gerne med et ønske eller hvis du vil være frivillig facilitator for en selvhjælpsgruppe.

Selvhjælpsgrupper kan have mange forskellige temaer, f.eks:

  • ADHD
  • Autisme
  • Epilepsi
  • Fædregruppe
  • Hjertesygdom
  • Kom Videre Mand
  • Pårørendegrupper (sygdom, misbrug, sorg)
  • Selvomsorg – stress, depression, angst
  • Voldsudsatte kvinder

Få hjælp til at starte en selvhjælpsgruppe op

Brænder du for at gøre en forskel for andre der står et svært sted i livet? Så kan du starte en selvhjælpsgruppe op. Vi kan lægge lokaler til, finde en frivillig facilitator og/eller give gratis kaffe, så I kan koncentrere jer om mødet.

send os en mail og hør nærmere om muligheden for at starte en selvhjælpsgruppe op.

Bliv uddannet frivillig facilitator og støt andre i en svær tid

Uden frivillig facilitator ingen selvhjælp. Vi mangler næsten altid nye frivillige facilitatorer og du kan derfor gøre en stor forskel ved at blive uddannet og lede selvhjælpsgrupper for mennesker, som er et svært sted i livet.

Det kræver ikke at du har en særlig baggrund eller erfaring af blive frivillig facilitator, men det kræver empati og at du tør sætte rammerne, så alle får lige taletid. Og så kræver det, at du kan afsætte tiden og er mødestabil. Ofte mødes gruppen i et par timer i en fast periode, f.eks. en gang om ugen i 8 uger.

Når du starter som facilitator i selvhjælp, får du en uddannelse (uddannelsen foregår over to aftenener) i at facilitere selvhjælpsgrupper og du får en ’makker’ at facilitere med. Derudover tilbyder vi supervision og sparring med ansatte i sekretariatet, som kender metoden og kan give støtte, hvis der bliver brug for det.

Vi opstarter grupper når det passer med frivilliges kalendere og når der er nok deltagere. Vi samarbejder desuden med andre frivilligcentre for at sikre, at der er så mange selvhjælpsgrupper, som der er behov.

Vil du gerne være frivillig facilitator? Kontakt os her.

Hør mere om selvhjælp

Er du interesseret i at blive frivillig facilitator, vil du starte en selvhjælpsgruppe op eller selv deltage i en?

Uanset hvad du har af spørgsmål, er du velkommen til at sende os en besked. Vi vender tilbage hurtigst muligt.